A meditáció: Hogyan tudom megtanulni? Mire jó?

2016.09.14 00:00

Sokan félnek attól, hogy meditáljanak, vagy ha meg is próbálják már az elején feladják. Elkezdik valahogyan és néhány perc után, mivel elkalandoznak, abbahagyják, mert azt gondolják, ez nekem nem megy! Sőt sokan még idegesebbek lesznek utána, mint előtte. Tudom milyen érzés ez, én is így éreztem :). Feszült voltam, és sehogy nem tudtam elengedni magam, vagy megnyugodni. Aztán rájöttem, hogy nekem arra van szükségem, ha sok volt a hétköznapok terhe, hogy először sportoljak, fussak, biciklizzek. Majd a ha a testem jól elfáradt, akkor képes vagyok a levegő vételre, a zenére az ellazulásra koncentrálni.

Először azt sem értettem mi ebben a jó nekem? Azt hittem, hogy meditálni csak komoly megvilágosult emberek tudnak. De ugyan honnan kellene tudni, hogy hogyan kell meditálni? Nem tanították az iskolában, és néhány éve még azt sem tudtuk itt Európában, hogy mi is az a meditáció valójában.

Ha szeretnél megtanulni meditálni, szerintem lassan érdemes elkezdened. Az "Imák, Ízek, Szerelmek" című film nagyon szemléletes formában mutatja be, hogy Julia Roberts hogyan talál rá a lelki békéjére. Nagyon érdekesnek találom azt a jelenetet, amikor beül meditálni, és alig bír ki néhány percet máris futna loholna tovább. Igen egyszerűbb bekapcsolni a tv-t, tenni-venni, mint megteremteni azt a heti néhányszor pár percet, amikor visszavonulunk. Amikor csak arra figyelünk, hogy kik vagyunk, hogy létezünk. Nehéz kikapcsolni a telefont, leülni és akár csendben akár zenét hallgatva önmagunkkal lenni. De érdemes kipróbálni.

Mivel kíváncsi természetű ember vagyok, és nem adom fel könnyen, elkezdtem kísérletezni. Nekem egyszerűbb volt először úgynevezett vezetett meditációt hallgatni, mert ott figyelnem kellett az instrukciókra, most vegyél levegőt, tartsd benn, fújd ki és így tovább. Rövideket választottam a "you tube"-ról, és persze hogy én is elkalandoztam, "még meg kell írnom, ezt vagy azt az e- mailt, még ki kell porszívóznom, be kell vásárolnom..." és még millió gondolat rohant meg egyszerre. És hagytam, hogy jöjjenek, menjenek a gondolatok. És visszataláltam a meditációhoz. Majd napról napra, hétről hétre többször tudtam figyelni a szövegre, a zenére, és magamra. Ráéreztem, hogy az egyedül töltött idő nagyon is jó érzés. Megnyugodtam, kreatív ötleteim támadtak. És már vártam a lehetőséget, amikor visszavonulhatok :).

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy találja meg a neki legmegfelelőbb meditációt. Óriási a választék. A honlapon is megosztottam párat, amit én találtam. Olyat érdemes hallgatni, ami illik hozzánk. Lehet az zenés vagy vezetett, vagy a kettő együtt.. Kinek mi illik a személyiségéhez.

Szerintem annyira jó érzés újult erővel elkezdeni a napot, vagy egy fárasztó nap után ebben a nyugalomban elaludni.

Fontos, hogy nem lehet elrontani, és türelmesen érdemes kísérletezni.

Jó tanulást, jó meditálást!

 

Elérhetőség

Kineziológia Biatorbágy /Győr / skype +36 20 526 9111

Skype: kincsvevi81
ujraosszhangban@gmail.com